Reclames, het doet ons niets meer. We kijken er zelfs niet naar. Er is een overaanbod en iedereen claimt de beste of de gezondste te zijn. Perfect gephotoshopte gezichten die ons een anti-aging crème aansmeren? Daar trappen we niet in. Geef ons maar authentieke verhalen van Wifties, we laten ons graag inspireren door hun ervaringen. Wat zijn hun dagelijkse rituelen? Welke crèmes en supplementen gebruiken zij? Hoe pakken zij de ongemakken van het ouder worden aan? Hormonen ja of nee? En wat eten ze om zich goed te voelen? Yep, we kunnen nog heel wat leren van elkaar! 

We nodigden Martine Prenen (53) uit om haar dagelijkse rituelen te verklappen. Martine staat al 3 maanden in de top 10 van de Standaard boekhandel met haar boek ‘Menopower. Energiek en vol kracht door de menopauze.’ Het boek vol tips, tricks en deskundige adviezen van experts en artsen is al aan zijn 6de druk toe. We zijn benieuwd naar haar dagelijkse gewoontes:

ALOHA, ik ben nogal van de gezonde rituelen. Dus toen Hélène me vroeg om mijn dag dagelijkse gewoontes op te schrijven was dat in principe geen moeilijke.
Tot ik het ging opschrijven en me realiseerde dat ik best wel véél rituelen en ritueeltjes heb, maar here it goes:

OCHTEND

Mijn ochtendritueel start sowieso in m’n bed – eerst een glas water leegdrinken dat naast m’n bed staat. Ik zet dat ‘s avonds klaar met een citroentje (bio = onbespoten!) er in.
Dan doe ik m’n draaioefening, ik trek m’n benen in en leg ze naar rechts en m’n bovenlijf draai ik naar links, armen ontspannen mee.
Zo ‘wring’ ik m’n lijf wat uit en geef ik mijn, wat trage darmen, een extra stimulans.
Het water en de draaibeweging zorgen ervoor dat m’n lijf zich dan beter en makkelijker ontlast van de afvalstoffen die ‘s nachts verwerkt zijn.

Dan is het juicen of smoothie maken voor ons 3 –tjes en maak ik verder ontbijt klaar. Wij ontbijten altijd samen. Voor ontbijt is er altijd eerst een sapje of smoothie die ik snel in de blender of juicer klaarmaak. Snel want ik leg alles de avond ervoor klaar, of zet in een kom de gewassen groenten en of fruit al in de ijskast bij elkaar. Wat plantaardige drank erbij (soja, haver, amandel, spelt, rijst …) en hop klaar. Ik voeg er altijd extra vezels aan toe, liefst gekneusd lijnzaad of wat gehakte noten, zaden, zo worden de suikers uit m’n drankje nog trager opgenomen en heb ik minder last van ‘cravings’. Na m’n sapje maak ik ofwel iets van havermoutpap, granola met yoghurt, spelt pannekoekjes, donkere boterhammen met vegan beleg of een eitje klaar. We ontbijten uitgebreid en nemen daar toch minstens een half uur de tijd voor.
Mijn man en ik staan daarom op tijd op, de puberzoon vindt dat wat moeilijker.
Ik neem de nodige supplementen, gebaseerd op een uitgebreid bloedonderzoek bij de orthomoleculaire arts, ik neem meestal sowieso gefermenteerde knoflook (voor hart – en vaten) – vitamine C – B12 supplement en een goeie darmflora preparaat.

Als ik een afspraak heb is het daarna snel de douche in, zoniet dan doe ik relaxed en ga ik nog voor een bakje thee op de zetel naast ons Kareltje (asielhondje met longziekte) die ik dan voor de 1 ste keer aerosol.

In de douche pas ik altijd de TAO massage toe, dat is een massagetechniek die zo’n 3 minuten duurt waarbij ik alle harde delen van m’n lijf , van schedel tot stuitje, mee betokkel.
Resultaat = ik ben dan goed wakker zonder dat ik sloten koffie moet drinken.
Ik drink trouwens geen koffie maar golden milk (ayurvedische powerdrank) of kruidenthee.

Op een rustige dag ga ik dan lekker met de honden in de natuur wandelen, dat is mijn dagdagelijkse sport.

Voor m’n gezicht gebruik ik de producten van Environ en zeker nu het zonnetje schijnt heb ik overal mn zonnecrème van Rad bij. In m’n douche gebruik ik altijd Weleda, ik houd van hun ‘eerlijke’ schone producten en van de lekkere geurtjes.

MIDDAG

‘s Middags eet ik soms de restjes van de avond ervoor, als ik thuis werk, of een vegan broodje op verplaatsing. Ik hou ook van restjes met wat extra groenten en vegan kaas in een groententortilla tussen de grill. Daarbij drink ik gewoon plat water, eventueel met een klein beetje citroensap omdat ik dat lekker fris vind.

In de namiddag, wanneer ik thuiswerk probeer ik m’n verplaatsingen voor kleine boodschappen met de fiets te doen, en als ik mezelf in gang krijg doe ik m’n 4 poweroefeningen terwijl ik naar een opgenomen serie kijk, anders verveel ik me tijdens het sporten.

AVOND

Ik kook bijna elke dag, ’s avonds staan er bijna altijd warme en koude groenten op het menu, ik ben niet zo’n soep eter, maar verstop daar toch nogal wat groenten in voor mezelf en m’n gezin. Ik serveer het in een koffiekopje, dat drinkt lekker makkelijk weg bij het overlopen van de dag.
Als hoofdgerecht is het voor mij altijd vegan, tenzij ik een ‘cheatday’ heb dan durf ik al eens een beetje kaas te nemen, maar dan wel liefst biologisch dynamisch en niet van een koe maar eerder van geit of lam. Maar ik bemerk nu ik al langer dan een jaar veganistisch eet dat de zin daarin echt afneemt. Vooral omdat ik meteen aan het dierenleed moet denken als ik het eet.
Ik eet dus veel granen, groenten, aardappeltjes, pasta, soms met tofu of seitan , maar dat hoeft écht niet altijd. Mijn man en zoon eten af en toe nog wel een stukje vlees, maar dat moeten ze zelf klaarmaken, ik ben daar echt niet graag mee bezig.

Na het eten is het een kopje golden milk of chai latte voor mij. Ik ga da wel voor de chai met amandeldrank, nooit met koemelk.
Als er zoet is dan probeer ik te bakken of prepareren met kokosbloesemsuiker of dadels. Da’s heel lekker en een stuk gezonder.
Ik heb sinds ik zo eet veel minder last van m’n gewrichten en spieren, zuivel, vlees en vis verzuren mn bloed zodanig dat ik, naast m’n dierenliefde, een perfecte reden heb om niet meer voor dierlijke eiwitten te kiezen.

‘s Avonds ontschmink ik me met kokosolie, koffielepeltje smelten en over m’n gezicht smeren en met warme washand afvegen. Voor de nacht gebruik ik dezelfde producten van Environ.
Voor ’t slapengaan neem ik een klein glaasje Menopower kruidendrank voor tegen de opvliegers en voor een rustige slaap en een magnesium supplement voor nog extra ontspanning.
Ik drink altijd nog een beetje kruidenthee of een glas water en dan dodo, ik probeer voor middernacht, maar dat is niet altijd even makkelijk.

Voila extra tips: drink genoeg water, ga voor ongeraffineerde voeding, knabbel gezond (check m’n filmpje gezonde snacks en granola & noten) beweeg wat meer als sporten een brug te ver is, neem Me-time en kijk es naar m’n gratis tips & tricks op m’n Youtube kanaal Mar10 minuutjes, C you zoen sisters!!

Mar10

MAR10 MINUUTJES OP YOUTUBE: 

10 dagelijkse power rituelen om je dag goed te beginnen:

https://www.youtube.com/watch?v=rfd9yRe3nfo

Tao tokkel massage: 

https://www.youtube.com/watch?v=mFMcStaUQNc&t=7s

“Menopower. Energiek en vol kracht door de menopauze” is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro. Voor meer info: www.lannoo.be – Info Menopower: www.martineprenen.be

Foto’s: Stefanie Faveere – met toestemming van Martine Prenen en Stefanie Faveere

 

Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar jouw dagelijkse rituelen. Wil je die met ons delen om andere vrouwen te inspireren? Stuur dan een mailtje naar helene@wifty.be met vermelding: Wifty Dagelijkse Rituelen.