ANN: 

“Wat is genieten? Wat betekent dat nu echt? Genieten en geluk zijn haast niet van elkaar los te koppelen. Ben je gelukkig, dan kun je genieten. Ben je aan het genieten, dan stijgt je geluksfactor.

Schandalig genieten is voor mij bijvoorbeeld in een cabrio rijden in een zwoele nacht onder een heldere hemel, met ‘Everywhere’ van Fleetwood Mac op de radio. Ik kan het gevoel haast niet omschrijven, maar dan loop ik over van geluk, van contentement. Magisch. Ik weet het, het klinkt klef maar een beter woord vind ik niet. Ik weet ondertussen voor meer dan 100 procent dat je genieten en geluk voor een heel groot deel zelf in de hand hebt. Het heeft ook veel te maken met loslaten. Als mijn oren klagers en zagers ontdekken, dan zou ik meteen een spurtje willen trekken hun kant uit en hen willen vragen om even hun mond te houden en om zich heen te KIJKEN, te VOELEN. Rustig te ademen. Met klagen en zagen verlies je zo veel kostbare tijd. Verpruts die niet langer.

Vaak zit het geluk in kleine dingen. Natuurlijk kun je ook een intens en gelukzalig gevoel hebben als je na (lang) sparen die ene schandalig dure sacoche beethebt of een exclusieve jas of schoenen of die luxecruise. Maakt niet uit, als je er maar van geniet met al je zintuigen. Schandalig genieten, ja. Sans gêne. Of ’s avonds met de hond wandelen en dan proberen de Grote en de Kleine Beer te ontdekken. Opgepast voor de nekspieren! Van te lang turen naar de hemel krijg je een stijve nek.

Weet je waar mijn broek van afzakt? Als ik mensen hoor zeggen: ‘Ik heb geen tijd om te genieten.’ Verbijsterend. Een drukke agenda kan toch nooit een excuus zijn. Weet je waarom je vanaf je vijftigste meer dan ooit schandalig hard moet gaan genieten? Simpel, de eindigheid is een beetje te dichtbij gekomen. Het is hét moment om uit je kot te komen. Dat besef doet iets met mij. Ik voel me als een jong veulen, alsof het allemaal nog kan losbarsten. Gek, niet? We hebben zo veel meegemaakt en alle mogelijke ervaringen zitten in ons rugzakje. Nu is het de kunst om alles te verzilveren.

Laten we definitief het woordje ‘later’ schrappen, dagen, maanden en jaren vliegen zo om. Alles zit op tgv-snelheid. Ik word daar duizelig van. Wat schiet je ermee op dat je je druk maakt? Komt iets niet in orde, streep eronder en weg ermee. Zitten er vervelende individuen in je kennissenkring aan wie je veel te veel energie verspilt? Hup, weg!

TIJD is me zo kostbaar dat ik soms zin heb om mensen die negatief zijn een mep te geven met mijn staanlamp. Die gedachte alleen al kan zo een deugd doen. Voor ik het weet, lig ik dubbel van de slappe lach. Denken in slapstickformats helpt altijd.

Lust for life. Nog zoiets. Nu. Vandaag. Morgen. Overmorgen. Reizen, dansen, studeren, lopen, talen leren, een tweede verblijf, nieuwe projecten bedenken… ach, gooi al die nieuwe initiatieven op een hoop en we hertekenen de wereld. En wat hebben we allemaal gemeen? Juist, we willen G.E.N.I.E.T.E.N!”

HÉLÈNE: 

“Oh yeah baby, lust for life en schandalig genieten, ik pleit schuldig. Iggy Pop joeg in 1977 mijn puberhart al op hol met zijn versie, mijn lust probeer ik elke dag te beleven.

En ik doe dat met heel veel plezier, humor is immers zo belangrijk. Een mens moet leren relativeren, keihard relativeren. Want ons verblijf hier op aarde is maar een scheet in een fles. Ook al lijkt honderd jaar worden het einde voor ons, het stelt niets voor in het licht van het heelal dat al ongeveer 13,8 miljard jaar op zijn teller heeft staan. Dat is pas oud!

Ik zit heel vaak naar boven te turen, ik vind de kosmos zo ontzettend fascinerend dat ik er elke keer stil en tegelijk opgewonden van word. Dan ga ik rondedansjes maken. Kijk mij nou! Ronddraaien op een om zijn as draaiende planeet die ook nog een keer rond de zon draait. Gekker kan het niet worden, toch?

Aan alle navelstaarders die er nooit bij stilstaan en die niet verder zien dan hun neus lang is, aan iedereen die kritiek heeft op alles en iedereen, aan alle zagers en klagers… Wat een tijdverspilling! Kijk wat meer naar boven, voel de grootsheid, besef dat je als individu deel uitmaakt van een groter geheel, leef met volle goesting en geniet schandalig.

Als je dan toch kunt kiezen, geniet dan vooral van mooie mensen en mooie dingen. Met ‘mooi’ bedoel ik schoonheid die allesbehalve perfect is, maar die je raakt. Ik heb een zwak voor alles en iedereen met een stevige hoek af, voor mensen die buiten de lijntjes kleuren. Bezorg me kippenvel en maak me sprakeloos. Dan heb je me beet.

Verder sluit ik graag mijn ogen om intens te genieten. Van een delicatesse, een passionele zoen, het geluid van de zee, die opera-aria die me naar adem doet happen, zijn handen die me strelen, dansen op techno, lieve lust… Eyes wide shut.

Goh, en dan die bijzondere energie tussen mensen. Relaties die alles overstijgen, gesprekken die je in een andere dimensie brengen… dat is ook puur genieten!”

ANN: 

“We hebben – godzijdank – geen stapels boeken over happiness of wetenschappers nodig om ons te doen beseffen dat de klok op NU staat. Laat iets of iemand dik tegenvallen, prima. We zijn ook maar mensen. Het heeft geen zin om aan dezelfde haak te blijven hangen. Wat schiet je er meer mee op dan jezelf jeuk te bezorgen?

Weet je dat de verkoop van tijdschriften en boeken over genieten en happiness piekt? Toch zot als je erbij stilstaat. Moet je leren genieten en gelukkig zijn, vraag ik me af. Kun je die wijsheid uit boeken en bladen halen?

Ik huldig het principe dat je door zelf een gelukkig en content mens te zijn, anderen kunt ‘besmetten’. Je eigen zin tot relativeren kun je delen. Door jezelf graag te zien kun je relaxed en genereus zijn. Niets is zo aanstekelijk als mensen te ontmoeten die even schandalig hard kunnen genieten.”

HÉLÈNE: 

“Yep, het mag allemaal best wat spannender. Met het ouder worden besef je dat je je vroeger vaak zorgen maakte om niets. Zit mijn jasje goed, zit mijn dasje goed? Ben ik te dik, ben ik te dun? Hij houdt van mij, hij houdt niet van mij… Kan ik het wel maken om dit of dat te doen? Om schandalig te kunnen genieten moet je kunnen loslaten. Het is niet belangrijk wat anderen vinden, maar wat jij nodig hebt om je goed te voelen.

Doe op tijd en stond een reality check. Kijk in de spiegel, maak oogcontact en vraag hardop: ‘Hoe gaat het met je?’ Er zal een ongemakkelijke stilte vallen, want hardop tegen jezelf praten klinkt raar, haha. Wacht, geef jezelf eerst een complimentje: ‘Hey knapperd, wat zie je er fantastisch uit!’ Overdrijven mag, haha.

Door conditionering staan we te weinig stil bij de enorme mogelijkheden die we hebben. We beseffen maar half hoeveel we zelf kunnen doen om ONS eigen leven te leiden. Als je jong bent, heb je een paar jokers die hier en daar ingezet kunnen worden. Vallen en opstaan, het hoort erbij. Bij het ouder worden moet je to the point komen. Geen bullshit, niet rond de pot draaien, jij bepaalt de spelregels.

Durf na te denken over de zin van je leven en te beseffen hoe fijn dat onbevangen gevoel is op momenten dat alles goed gaat. Stop niet met leven voordat je dood bent, leef intens tot je erbij neervalt. Mijd gecommercialiseerde media, maak je eigen nieuws en ga zelf op zoek naar de mensen en verhalen die jou interesseren. Wereldwijd. Interesseer je en sta open voor andere manieren van leven en denken. Wie heeft jou trouwens wijsgemaakt dat onze way of life de beste is?

Dus loslaten en ervoor zorgen dat je rugzak zo leeg mogelijk blijft, is de kunst om zonder schuldgevoelens te kunnen genieten. Zo schandalig genieten dat je jezelf verliest, dat zijn bijzondere momenten, ver weg van je ego. Dat je niet meer weet wie je bent en waar je bent. Heerlijk!

Conclusie: geniet schandalig in 2023. Met heel veel champagne!

Cheers to that!”

 

Uit midlifekick.be en MYX magazine