Natuurarts Stef Mintiens blijft inspireren. Sinds een paar dagen heeft hij een Freego voor zijn deur staan. Freego – als in Free & GoTwee gerecycleerde bar frigo’s uit een hotel in een mooie zelfgemaakte display boordevol free food.

Gratis eten? Is Stef prettig gestoord? Zeker weten. En mega geëngageerd. Twee winters geleden startte hij met een soeptour door Gent. Met zijn bakfiets vol, verse soep uitdelen aan daklozen en iedereen die baat heeft bij een warme kop groenten. Ik krijg het er spontaan warm van!

Ik bel Stef om hem te feliciteren met zijn nieuw project.

Stef:Er valt echt zoveel te doen, er zijn massa’s voedseloverschotten en mensen gooien ook zelf veel eten weg. Terwijl er meer en meer mensen problemen hebben om eten te kunnen kopen. Die soeptour kan veel uitgebreider, dacht ik op een nacht. En  zo flitste het woord Freego door mijn hoofd.

Je hebt mensen die er over lullen, je hebt mensen die het gewoon doen. Mijn neef Stef is een doener. Dat zit een beetje in onze familie, ik ben ook opgevoed met die wijsheid: “Geen woorden, maar daden.” 

Stef: “Delen met elkaar, wat de ene als overschot heeft en er niets mee doet gewoon weggeven aan de andere die er nood aan heeft.”

FREEGO vol lekker, gratis eten. Free food to share!

Dus staat er vanaf nu elke dag een mooie dubbele Freego voor zijn deur, vol lekkere, verse gerechten. Gratis. 

Stef:Wie het meepakt, je m’en fous, als ik maar iemand blij kan maken, een student zonder geld, een buurman die het moeilijk heeft, een dakloze met honger… Ook met de soeptour deel ik gul uit, mensen die op dat moment deugd hebben van een warme tas soep krijgen een warme tas soep. Het gaat mij vooral om het delen.

Iedereen is welkom om lekker eten in Stef’s Freego te zetten. Zolang het vers bereide gerechten zijn, geen industrieel vervaardigde voeding dus. Of wil je zelf zo’n Freego voor je deur? Dat kan ook. Gewoon even contact opnemen met Stef. 

Stef: “Als meer mensen dat zouden doen dan hebben we de overheid minder nodig. Eigen initiatieven zijn zoveel efficiënter.” 

Wat staat er vandaag in de Freego

Stef: “Kipfilet met pompoen en knolselder puree, pompoencake en verse bio groenten. Leeg is leeg!

De Freego staat voor de deur van Herbatheek Gent – Koning Albertlaan 75 – 9000 Gent

[highlight]

Oproep 1: Mensen in Gent die graag willen meedoen, die in de buurt wonen en eten willen delen of mensen die zelf een Freego voor hun deur willen kunnen een mailtje sturen naar stef@herbatheekgent.be 

Oproep 2: Stef zit ook mee in de organisatie van het jaarlijks Kerstfeest voor kansarme kinderen in Gent. Hij zoekt nog een berg kinderschoenen om aan de kindjes uit te delen. Fabrikanten en winkels met oude stocks of oude collecties kinderschoenen, welkom! Mailtje sturen naar stef@herbatheekgent.be

[/highlight]

Fier op jou Stef!

x x x Hélène