VIF (60): “Nog enkele dagen en ik word 60. Dat is toch wel even schrikken .. een 6 … klinkt oud hé? Waarom voelt het vanbinnen dan niet zo. Binnenin lijkt de 0 soms weggevallen.”

Snel een vraagje tussendoor: beste Wifty-redactie, ben ik nu nog Wifty of een Wisty of Wixty?

Wifty-redactie: “Haha Vif, sinds onze start in 2013 is onze stelling: één keer een Wifty dan blijf je Wifty Forever. Wij doen niet aan subcategorieën. Veel te vermoeiend ;-)”

VIF:  “Ik voel me een beetje als Dorothy in The Wizzard of Oz. Pensioen? Moet mijn haar nu kort,  korter, kortst? Mag ik, moet ik … Gelukkig kom ik stilletjes terug bij mezelf en denk ik: ‘IK LEEF!’  Ik mag, moet mezelf blijven. Ik hoef niet aan de ‘ standaard ‘ te voldoen. Trouwens, wat is ‘de standaard’? Mensen zijn nu toch al aan me gewend.

Ben ik dan nu een ‘wisty’? Er zit iets van ‘wise ‘ in. Dat bevalt me wel. Weet je ik blijf gewoon mijn gekke zelf en aan de binnenkant komt de ‘wise’ erbij en dat geeft een goed gevoel . “Yes Toto, we re not in kansas anymore. ‘

60 worden. Toen en nu. Wat een verschil.

Ik herinner mij een feest van iemand die 60 werd, zo’n 35 jaar geleden. Die persoon had van die bompaslofjes aan met wollen sokken, een zwart lang kleed met erover een bloempjesschort en haar witte haren in een nekstaartje. Oh help, zie je het al voor je?

Het wereldbeeld is god zij dank veranderd. Dat beeld van toen klopt totaal niet met hoe ik nu ben en voel. Ik ben een mama van vier prachtige kinderen, ik doe mijn eigen ding, ik ben gelukkig … eindelijk!

Ik heb vanalles beleefd, leuke en minder leuke dingen … maar ik leef! Ik leef en ben mij daar bewust van! Ik heb geen zaligmakende carrière opgebouwd , ik ben absoluut niet sportief, ik rook nog steeds (wil er ook niet mee stoppen maar dat is mijn keuze hé). Als alleenstaande mama (meestal vind ik dat best leuk) heb ik ook de nodige vrijheid.

Mijn raad aan jonge vrouwen?

Blijf alsjeblief jezelf, wees eerlijk en lief voor jezelf, je moet er een heel leven mee! Geniet van de kleine dingen, een vlinder die voorbij dartelt, een griezelig spinnetje dat snel wegkruipt terwijl jij ernaar staart met verschrikte ogen… je kinderen, de liefde, goeie seks. Pak het allemaal mee en maak jouw dag.

Daar mag je elke dag opnieuw van genieten … en de zorgen? Och, er komen telkens wel nieuwe en die gaan ook weer voorbij. Als je het op een heel leven bekijkt, zijn ze écht niet onoverkomelijk. Blijf dus positief, laat de lach maar opborrelen, dat helpt.

En vooral wees blij met jezelf en weet iedereen heeft wel eens momenten van twijfel , zoals ik nu heb gehad … het komt goed !

Ik heb aan al mijn vrienden en familie gezegd: “Ik geef nu geen feest, ik wil eerst goed en wel op tram 6 zitten en als de rit leuk blijkt, komt dat feest er in de lente/zomer.’

Alle beetjes helpen immers om gelukkig te zijn. Ik wens iedereen een superglimlach op ieders snoet toe en geniet van álles wat op je afkomt! Of je geniet ervan óf je leert eruit.

Nog één dingetje … met mijn verjaardag geef ik al járen bloemen aan mijn mama. Het is immers dankzij haar dat ik er ben. Misschien een leuk idee om dat ook te doen? Een ‘samen’-verjaardag.

Vif Brackeva

Vif Brackeva