Vandaag is het Internationale Dag van de Menopauze. Leen Steyaert is Vlaanderens allereerste menopauzeconsulente én Wifty Guest vanaf dag één (april 2013). Leen heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt, ze schrijft boeken over de menopauze en over voeding, met interessante en leuke tips. Hier beschrijft Leen de 10 voordelen van de menopauze.

Toen ik enkele jaren geleden “Stralend door de menopauze” schreef bestond er amper een boek en zeker geen positief boek over dit onderwerp. Ondertussen zijn we 15 000 exemplaren verder en “Stralend door de menopauze” is nog steeds een succes mede dank zijn het bijwerken van de informatie na elke herdruk.

Overal zie ik nieuwe boeken verschijnen over overgang en menopauze. De menopauze is hot! Iedereen wil er zijn woordje over doen. De grootste groep vrouwen zit momenteel in deze periode en iedereen heeft begrepen dat deze vrouwen het wereldbeeld sterk mede bepalen.

Leve de Wifties!

De overgang is niet voor iedereen even gemakkelijk. Uiteraard zie ik meestal vrouwen op consultatie die heel veel klachten hebben. Levensstijl advies en het anders richten van je focus is elementair. Je lichaam vraagt extra aandacht in die periode en vooral zelfzorg is essentieel. Veel vrouwen hebben namelijk niet geleerd om goed voor zichzelf te zorgen en hebben kleine kwaaltjes jaren laten aanslepen tot het echte problemen worden die pas in de menopauze werkelijk tot uiting komen. Goed voor jezelf zorgen is de grootste boodschap uiteraard samen met natuurlijke en soms meer ingrijpende middelen die je gezondheid optimaliseren zodat je op een mooie gezonde manier ouder kan worden. Hierdoor kunnen heel wat problemen verholpen worden en zal de menopauze vele positieve voordelen bieden.

10 GROTE VOORDELEN VAN DE MENOPAUZE

  • Je hebt geen menstruatie meer. Voor sommige vrouwen waren de maandelijkse terugkerende bloedingen een minder aangename ervaring en zijn ze daar nu eindelijk vanaf. Geen verband of tampons meer in het handschoenenvakje van de auto en alle dagen witte broeken kunnen dragen en waterballet a volenté. Doordat je geen bloedingen meer hebt ,heb je minder ijzerverlies en kan je energiepeil weer stijgen.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over een eventuele zwangerschap. Weg met anticonceptie en synthetische pillen . Kies voor natuurlijke middelen of bio-identische hormonen om je te ondersteunen indien nodig.
  • Je zorghormoon zakt. Grijp je kansen, je voelt het zelf, je hoeft helemaal niet meer voor jan en alleman te zorgen. Je zorgt voortaan eerst voor jezelf. Dit is heel normaal je bent heus geen egoïst. Alleen als jij zélf beslist om energie en zorg in anderen te steken kan je dit doen.
  • Het moét allemaal niet meer. Je hebt begrepen dat je zelf keuzes kan maken. Kies je niet voor de dingen die bij je passen dan kunnen je lichamelijke klachten weer de kop op steken dus kies bewust voor dingen die je energie geven en niet voor zaken (of mensen!) die je leegzuigen. Indien nodig verander van werk of kies voor andere vrienden ook al lijkt dit niet zo evident.
  • Omdat je testosteron relatief stijgt ten opzichte van je oestrogeen heb je meer daadkracht. Gebruik deze daadkracht en voel hoe zelfzeker je kan zijn.
  • Terwijl je het vroeger altijd te koud had is het warmer hebben een voordeel, vooral tijdens de winter. Geen sokken of gebreide vestjes meer in bed.
  • Buiten de mens hebben alleen zoogdieren, zoals potvissen en olifanten, een menopauze. De grootmoedershypothese zegt dat de menopauze bestaat omdat de wijze ouder wordende vrouw belangrijk is om de nakomelingen bij te staan in hun opvoeding. Dat geldt ook voor de groottantes die zelf geen kinderen hebben.
  • Je geheugenverlies is van geen belang. Hetgeen van écht belang is vergeet je toch niet. En wat je niet wil onthouden kan je gemakkelijker bewust vergeten! 
  • Herontdek je bekkenbodem. Omdat het belangrijk is om je bekkenbodemspieren te oefenen en benwa- of vaginaballetjes te gebruiken gaat de sensuele vrouw in jou ontwaken!
  • Wat een leuke mode is het momenteel! De niet getailleerde jurkjes, blouses en truitjes zijn uitstekende kledij voor de vrouw in de menopauze. Gelukkig zijn ook de heupbroeken verhuist naar de kledingcontainer!

 

Leen