Wifty-vraagjes voor Willem (°1955) die op 1 mei 1984 als redacteur begon bij de Nederlandse Playboy. Met in zijn koffertje de ervaring van 1 maand redacteurschap bij het ons overbekende meisjesblad ‘TINA’ en het schrijven van voetbalverslagen voor plaatselijke kranten.

In 2002 was de Playboy-koek op. Het magazine had het uitgangspunt ‘Zo goed mogelijk’ inmiddels ingeruild voor ‘Net goed genoeg’. En dat past niet bij iemand die tot ver achter de komma van het leven wil genieten. En nu is er dan het digitale platform ‘Mannenzaken in het leven van Willem Schouten. Tijd voor onze Wifty-vraagjes.

Zie mannenzaken als het bewijs van dat oude liefde nooit roest. En dat het leven van een 50méér man nooit minder wordt, maar… precies, MEER!

1. Wat vond je aan 50, aan 60 worden?

WILLEM: 50 was een grens die in alle stilte werd overgestoken. Ik was me toen nog niet bewust van het zogenaamde 50méér virus, dat pas vorig jaar bij mij de kop heeft opgestoken. Mijn 60steverjaardag is echter niet onopgemerkt gebleven (om Gerard Reve te citeren). We woonden toen nog op Ibiza en Grote Liefde had in het grootste geheim mijn twee zoons ingevlogen en mijn beste en oudste vriend. Hoeveel cadeaus kan een man aan op zijn 60ste?

2. Wat vind je minder leuk aan 50+ of 50méér zoals mannenzaken het zeggen?

WILLEM: Het klopt wat we zeggen met Mannenzaken, het wordt niet minder naarmate je ouder wordt, maar méér! Het enige minpuntje is het afscheid moeten nemen van dierbaren, zoals vorig jaar van mijn moeder. Verder vind ik het ouder worden een zegen voor het leven. Iemand vertelde me het jammer te vinden dat ‘ie milder werd naarmate de jaren verstreken. Hij miste de ontlading die het ongegeneerd boos worden op iets of iemand biedt. Tsja…

3. Wat is je levensmotto?

WILLEM: Ik haast me niet, want dat is zonde van de tijd.

4. Welke droom koester je nog? Hoeft zelfs niet reëel te worden…

WILLEM: De gitaarsolo in Comfortably Numb (Pink Floyd) tot in de perfectie kunnen spelen. Ik heb inmiddels de akkoorden aardig in de vingers.

5. Wat is je raad voor de ‘nieuwe’ 50-plussers?

WILLEM: Blijf nieuwsgierig en stap niet in de valkuil die spijt over het verleden heet. En leg al je ruzies bij. Vergeven is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.

6. Wat zou jij je jongere zelf (20-er / 30-er) hebben aangeraden?

WILLEM: Veel minder (nog beter is niet) jezelf in alcoholhoudende drank onderdompelen.

7. Wat staat op je Fuck-it-list?

WILLEM: Het begrip fuck-it zelf. Het is een beetje overschatte manier om een zekere onaantastbaarheid te suggeren.

8. Heb je dagelijks(e) ritueel/ rituelen?

WILLEM: De dag begint, waar ook ter wereld, altijd zo: ik word wakker, krijg de mooiste glimlach van de wereld, ga koffie maken en die drinken we op in bed. En dan maken we plannen voor de rest van de dag.

 Volg Willem Schouten en zijn partner-in-crime Mick Boskamp op mannenzaken.news.

Wifty-vraagjes Willem Schouten