Leen Steyaert

 

Wifty’s menopauzeconsulente & nutritioniste Leen Steyaert over hormoon welness voor vrouwen en mannen omtrent 50.

Wanneer je als vrouw en zeker als Wifty voelt dat je hormonen beginnen te schommelen vraag je je misschien wel af, ben ik nu in de menopauze ?

De verschijnselen die je hebt kunnen erg verwarrend en frustrerend zijn en je voelt je angstig omdat je niet weet wat er gaat gebeuren.

Ontbreken van kennis geeft altijd angst. Daarom is het belangrijk lieve Wifties dat je je goed informeert. Je kan natuurlijk mijn boek ‘Stralend door de menopauze’ lezen maar je kan ook met je vriendinnen praten of met je moeder of zussen. Als je een aandachtige huisdokter of therapeut of gynaecoloog hebt kan je misschien ook bij hem terecht. Meestal ontbreekt het bij deze mensen aan tijd maar sommigen artsen zijn heel onwetend als het gaat over hormonen. Deze kennis is inderdaad heel ingewikkeld en complex. Het is een specialiteit op zich.

Vrijdag was ik de hele dag op congres: Hormoon wellness was het thema. Enkele gerenommeerde artsen kwamen hun ervaringen vertellen met het terug in balans brengen van de hormonen van zowel  mannen en vrouwen. Je moet heel wat kennis en ervaring hebben om echt met hormonen en bio-identieke hormonen suppletie te werken. Zij gaan ervan uit dat je als je hormonen neemt je levensverwachting nu al 20 jaar langer  is. Ik moet eerlijk zeggen, die artsen zagen er goed uit voor hun leeftijd (zo rond de 57 jaar), wel 15 jaar jonger, ze werken keihard en lopen nog zelfs regelmatig de marathon. Volgende week zelfs de Iron man! Het leek me niet dat ze een facelift hadden ondergaan en je kon hun grijze haren tellen.

        Bio-identieke hormoontherapie is een keuze die je zelf moet maken.Niet iedereen kan zo een therapie betalen en als je ze beslist  te doen zijn bloedcontroles heel belangrijk. Niet iedereen heeft dezelfde dosis nodig en hormonendosissen veranderen ook volgens de seizoenen en het soort leven dat je leidt.

Men vermoedt dat men de komende 20 jaar geweldige doorbraken gaat zien in het onderzoek van telomeren die onze genen beschermen tegen het verouderen. Je moet ook weten dat de nieuwe onderzoeken tonen dat we ziek worden en kankers krijgen door eerder een tekort aan hormonen. De grote boosdoeners zijn de nep-oestrogenen die zich zetten op de toegangspoortjes van je cellen zodat je eigen hormonen niet kunnen werken.

Wisten jullie dat we zo onderhevig zijn aan deze nephormonen uit het dagelijks milieu en dat onze eigen hormonen daarom niet voldoende kunnen werken en zodoende uit evenwicht zijn?

Deze namaakhormonen noemen ze xeno-oestrogenen en ze zitten  o.a. in ons drinkwater. Denk maar aan al die vrouwen die via hun urine de afvalproducten van de anti conceptie pil uitplassen. Dit water komt in de voedselketen terecht. En welke vrouw heeft er geen pil ingenomen?

Ook afvalproducten uit plastiek (plastieken waterflessen!), cosmetica, schoonmaakmiddelen en pesticiden uit de landbouw bevatten deze namaakhormonen. Ze zitten dus overal in. Veel mensen denken dat de overheid wel zal ingrijpen. Maar niets is minder waar. Kijk maar eens naar de verpakking van de producten die je koopt. Hoeveel chemische stoffen staan er op het etiket vermeld?

Geen paniek, je hebt je lot in eigen handen. Aan de luchtvervuiling kan je weinig doen, wel je auto meer laten staan en je allesverbrander niet gebruiken. Je kan zelf kiezen welke producten je koopt. Wees kritischer, je kan huishoudproducten zoals detergenten of wasmiddelen  verkrijgen die veel beter zijn voor jou en het milieu. waarschijnlijk betaal je wel iets meer maar je kan ook minder gebruiken. Het is trouwens bewezen dat we met zijn allen veel te veel product gebruiken en vooral poetsvrouwen staan er voor gekend om een overdosis aan product te verbruiken. Weet je dat je ook je eigen wasmiddelen kan maken met natuurlijke producten? Het kost zelfs weinig moeite. En denk in de eerste plaats ook eens aan de crèmes en de tandpasta die je dagelijks consumeert.

Momenteel is de grootse groep vrouwen zelfs wereldwijd in de menopauze aan het komen (babyboom jaren 60). Vermits dat deze vrouwen eigenlijk bij de eerste generatie horen die zowel kinderen op de wereld heeft gezet als buitenhuis heeft gewerkt is de kans groot dat zij té weinig voor zichzelf hebben gezorgd. Vrouwen die aan stress lijden en die zich slecht gevoed hebben en hun emotionele valkuilen niet hebben aangepakt zouden mogelijks wel eens meer klachten kunnen hebben van hun pre-en of menopauze dan vrouwen die het rustiger aan doen en minder omhanden hebben.

Omdat men voorziet dat er heel wat vrouwen ondersteuning nodig zullen hebben is men twee jaar geleden  gestart met een opleiding ‘menopauzeconsulent’ aan de hogeschool te Kortrijk. Ook dit jaar ben ik gevraagd als gastdocent. Tevens gaat Femma, één van de grootste vrouwenorganisaties van Vlaanderen, een korte opleiding starten over de menopauze die door mij zal gegeven worden.

Ik hoop met het naar buiten te brengen van de oplossingen dat er minder taboe zal komen rond de menopauze. Menopauze moet losgekoppeld worden aan het verouderingsproces omdat de menopauze toevallig samenvalt met de leeftijd rond 50 jaar. Dit is de leeftijd waar niet alleen vrouwen maar ook mannen geconfronteerd worden met zaken als het sneller verouderen en het herevalueren van je levensdoel.

Heb je vragen voor Leen Steyaert? Aarzel dan niet om ze te te sturen naar wifty@wifty.be

Meer weten over de menopauze en hormonen? Leen Steyaert is de auteur van de bestseller ‘Stralend door de menopauze” – verkrijgbaar bij Standaard boekhandel of bol.com