DIT WEEKEND IN GAZET VAN ANTWERPEN

RUBRIEK: DNA

Wifty-boegbeelden Ann Lemmens en Hélène Van Herck stellen in ‘(Not so) happy single’ een strak datingplan voor 50-plussers voor

“Alleen zijn was vroeger zielig, nu is het rock-’n-roll”

Hoe gelukkig je als single ook bent, ’s nachts voelen veel alleenstaande 50-plussers de muren op zich afkomen. In de gids (Not so) happy single gaan Ann Lemmens en Hélène Van Herck van het onlineplatform Wifty na hoe je als oudere jongere die ‘allenigheid’ te lijf kunt gaan. “Je bent nooit te oud om opnieuw te beginnen.”

Interview: Ilse Deweer – Foto: Greetje Van Buggenhout

Journalistes Ann Lemmens en Hélène Van Herck leerden elkaar in de jaren tachtig kennen rond de redactietafel van Flair. Toen waren ze ambitieuze twintigers, vandaag lonkt de zestig en zetten ze al bijna tien jaar samen de schouders onder Wifty, een site die de foute beeldvorming omtrent 50+ vrouwen aanpakt. Met een online luik vol getuigenissen en offline activiteiten als lezingen en party’s geldt dat kanaal intussen als het grootste platform voor 50+-vrouwen in Vlaanderen en Nederland. “Uit de vele interviews voor Wifty dreven de voorbije jaren steeds vaker verhalen van singles boven”, vertelt Ann Lemmens. “Geen toeval, want volgens een onderzoek van UN Women zullen er de komende jaren steeds meer alleenstaanden zijn, zeker bij veertigplussers. Uit die verhalen bleek ook dat de meeste singles wel happy zijn, althans overdag; maar dat ’s nachts, tussen tien en vijf, de eenzaamheid opspeelt.”  En wat doe je dan als je vriendinnen al aan de man zijn en je geen dansbenen hebt? Tinderen, zoals je dochter? Of je laten inspireren door de nieuwste gids van Ann Lemmens en Hélène Van Herck? Gevoed door verhalen uit het echte leven en de expertise van specialisten als Dirk De Wachter, Veerle Dobbelaere of Paul Verhaeghe zetten deze Antwerpse wifty’s je op pad om vakkundig te daten na je vijftigste. Voor DNA lichten de auteurs tien eigenzinnige tips uit (Not so) happy single toe.

 

*Durf eens goed te vloeken 

Ann: We hebben de wifty’s aangeleerd om foert te zeggen, en daar gaan ze met veel plezier in mee. Durf vlakaf ‘fokkof’ te zeggen tegen negatieve situaties of mensen, ook tegen je vent. Als je vastzit in een negatieve relatie, en je voelt dat je er alleen voor staat, stap het af. Eens goed vloeken kan deugd doen.

Hélène: Wij, vrouwen, laten wij ons vaak angst aanpraten. Zeker als moeder ligt er een grote druk op je schouders. Bij mannen zegt men ‘boys will be boys’, maar voor vrouwen lijkt dat niet te gelden. Wifty wil vrouwen inspireren om voor zichzelf op te komen. Zoek eerst goed uit wat je wil, en ga dan in tegen wie je dwarsboomt. Opmerkelijk hoeveel reacties wij krijgen van dames, vijftigers en zestigers, die na meer dan dertig jaar huwelijk toch nog de stap zetten om hun partner te verlaten. Je bent nooit te oud om opnieuw te beginnen.

 

*Verken verschillende datingkanalen

Ann: Of er een groot verschil is om te daten als twintiger dan als vijftiger? Welja, en ik spreek uit ervaring. Mijn dochter Tinderde ook. Zij had niet de behoefte om op betaalsites te gaan wegens te duur, maar ik doe dat nu wel. Het inschrijvingsgeld op zo’n sites vormt al een drempel voor grappenmakers. Volgens experts combineer je als rijpere dater het best zoveel mogelijk kanalen om mensen te ontmoeten.

Hélène: Twee relaties van de vijf start vandaag online. Maar verlies je niet in eindeloos gechat, maak snel werk van een date. Ook om te voorkomen dat je gecatfisht wordt, en aan het lijntje gehouden wordt door een getrouwde vent. Of een vrouw. Ann: En zit niet in de put door afwijzingen. Gewoon doordoen, geen te hoge verwachtingen koesteren en nieuwsgierig blijven.

 

*Verlies geen tijd aan spelletjes 

Hélène: ‘Hard to get’ spelen, daar doen we niet meer aan. Maak van het verleiden zelf ook geen oeverloos spelletje. Als 50+er heb je geen tijd te verliezen. Als iemand echt geïnteresseerd in je is, dan voel je dat wel. Jonge meisjes zoeken graag uitvluchten waarom een partner in spe niet belt. Trap niet in die val: als hij niet belt, is hij niet geïnteresseerd. Punt. Met het ouder worden hoef je jezelf niet langer voor de gek te houden.

Ann: Ga ook niet jagen op mensen die niet gejaagd willen worden. In het datingproces bots je weleens op kandidaten die waarschijnlijk al getrouwd zijn en pas na twee dagen een berichtje sturen, of bijvoorbeeld in het weekend nooit iets laten horen. Laat zo’n mensen los, blijkbaar houden ze er een verborgen agenda op na.

 

*Spoor je eerste liefje op 

Hélène: “Eerste liefje, hartendiefje”, zegt men. Misschien woont je eerste lief nog in de buurt, of kan je hem traceren via sociale media. Hoop niet meteen weer op een coup de foudre, maar hernieuwd contact met die eerste liefde kan wel helpen een deel van jezelf terug te vinden. Door zich al te zeer te focussen op werk of gezin zijn sommige vrouwen een stuk van zichzelf kwijtgeraakt. Je tienerliefje weet nog hoe je vroeger was. Samen herinneringen ophalen maakt het jonge meisje in jou weer wakker.

 

*Laat je wensenlijstje los 

Ann: Hoe ouder je wordt, hoe groter je rugzakje en hoe meer je verstrikt geraakt in een wensenlijstje. Begin er niet aan, want je rijdt je er sowieso in vast. Onze experten zeggen: “Ga niet op zoek naar wat je wil, maar naar wat je nodig hebt.”

Hélène: Met het ouder worden hecht je minder belang aan uiterlijk, maar ga je gerichter op zoek naar wie bij je past. Omdat je bij online daten ook hobby’s kan aanvinken, springen gemeenschappelijke interesses in het oog. Die eerste selectie maakt het online daten boeiend.

Ann: Toch moet je ook op sites heel goed tussen de lijntjes kunnen lezen. Als hij in de eerste paragraaf drie keer zegt ‘ik hou van een verzorgde vrouw’, dan weet je dat die man erg gefixeerd is op het uiterlijk. Je moet voor jezelf nagaan in hoeverre je compromissen wil sluiten. Als je als zee-persoon valt voor iemand die fan is van de bergen, wil je die twee passies dan verzoenen?

 

*Adopteer een huisdier 

Hélène: Als het alleen zijn je ongelukkig maakt, doet een huisdier wonderen. Na een relatiebreuk, het overlijden van een partner of als je in een depressie zit brengt een kat of hond structuur. Vooral een hond moet minstens drie keer per dag buiten, en je moet hem voeden.

Ann:  Zo’n beest voelt ook als je in een dipje zit. Hij komt bij je liggen en je kan ermee knuffelen. Wetenschappelijk is het bewezen dat de bloeddruk daalt als je een hond of kat streelt.

Hélène: Door met een dier rond te lopen valt het ook minder op als je tegen jezelf praat. En over honden valt zoveel te zeggen dat je altijd wel iets vindt om een gesprek aan te snijden.

 

*Je bent oud genoeg om te experimenteren. 

Ann: Op een zekere leeftijd weten dames hoe hun knopjes werken. Als je weet hoe je seksueel genot kan beleven, experimenteer er dan mee. Dat betekent niet dat je je eigen grenzen moet overschrijden, integendeel. Alleen jij bepaalt waar je je goed bij voelt.

Hélène: Op seksueel vlak laten jonge meisjes zich nogal eens onder druk zetten door hun vriendje, maar daar pas jij voor. Anderzijds is er niks mis met telefoonseks of sexting; experimenteren kan je seksleven een boost geven. Op rijpere leeftijd is er meer plaats voor humor tussen de lakens. Als je tijdens een vrijpartij niet hebt gelachen, was het geen goeie seks (lacht).

 

*Ga er alleen op uit 

Hélène: Een zaterdagavond alleen uit dansen of op café gaan, durf het! Zonder vriendinnengroep om op terug te vallen maak je misschien wel makkelijker contact met anderen. En van alleen dingen te ondernemen word je sterker.

Ann: Als je vriendenkring grotendeels uit stellen bestaat, kan het een tip zijn om je aan te sluiten bij verenigingen. Ga naar de tekenschool, de wandelclub of probeer een nieuwe sport. Je leert altijd wel iemand kennen die je dan op zijn beurt weer in andere cirkels introduceert. We hebben allemaal onze eigen cirkels en daar moet je uitbreken.

Hélène: Als je door een slechte relatie of andere omstandigheden jezelf bent kwijtgeraakt, is alleen eropuit gaan ook een kans om jezelf weer terug te vinden. Verwen jezelf, maak jezelf mooi en straal!

 

*Omarm de nieuwe technologie 

Ann: Nieuwe vriendschappen op latere leeftijd versterken je innerlijke groei. Met het ouder worden maak je misschien iets minder snel vrienden, maar de vriendschap gaat niet minder diep. Niet dat je die oude vriendenkring overboord moet gooien, integendeel. Maar je bent een andere persoon geworden dan toen je 18 was, en na je vijftigste wil een mens soms iets anders.

Hélène: Om nieuwe vrienden te maken en vriendschappen te onderhouden hebben we, dankzij de lockdown, ook online nieuwe mogelijkheden ontdekt. Je kan bellen en chatten, maar ook een Zoom-meeting opzetten en samen aperitieven. En waarom geen scherm op tafel zetten als je eet? Omdat ze alleen zijn grijpen singles al gauw naar een afhaalmaaltijd, maar als je een receptje doorstuurt naar een vriend, kunnen jullie hetzelfde koken en opeten voor het scherm. Heb je meteen iets om over te praten. De nieuwe technologie kan op tal van manieren het alleen zijn doorbreken.

 

*Alleen kan je het ook  

Hélène: Singles zijn er in maten en soorten. Je hebt mensen die alleen zijn, je hebt ook bewuste happy singles, of mensen die zich alleen voelen in een relatie. Bij sommigen vermindert de seksuele lust na de vijftig. Anderen hebben genoeg aan een friend with benefits.

Ann: Alleen hebben we als single wel nog steeds de neiging om te verantwoorden waarom we single zijn. De druk om bij iemand te horen kan je superongelukkig maken. Leer daarom alleen te zijn, en je toch niet alleen te voelen. Psychoanalyticus Paul Verhaeghe zegt dat mensen het klassieke gezinsmodel stilaan achter zich laten, steeds vaker aan cohousing doen en andere manieren zoeken om hun relatie te beleven. Ook uit ons onderzoek bij Wifty kwam naar voor dat mensen na veertig vooral uitkijken naar een LAT-relatie.

Hélène: Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die niet alleen kunnen zijn, maar je ziet wel dat het singleschap een trend is. Soms schrijven mensen ons dat ze ook wel eens single zouden willen zijn. Of dat ze, ondanks een lang huwelijk, plots beginnen na te denken over een LAT-relatie. Relatievormen worden steeds meer in vraag worden gesteld. Waarom zou je geen koppel vormen met drie in plaats van met twee? Alleen in het leven staan, op wat voor manier dan ook, is nu steeds vaker een bewuste keuze. Vroeger was single zijn zielig, vandaag is het rock’n roll. (id)

 

(Not so) happy single, Ann Lemmens & Hélène Van Herck, Manteau, 192p

Nog meer info op www.notsohappysingle.be