Leen Steyaert is Wifty’s Menopauzeconsulente en gezondheidscoach, ze heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt en ze is auteur van de bestsellers ‘Stralend door de menopauze’, ‘Oerritme’, ‘Stop de rush!’ en ‘Jouw Menopauzeplan’. Ze werkt sinds kort in Marnes, het hersteloord van Dr. Peter Aelbrecht.

Marnes: herstellen op het ritme van de natuur

Een uitnodiging om in Spanje even ‘patiënt’ te spelen? Daar zeg ik niet nee tegen, ondanks mijn drukke agenda.

Ik ken Dr. Peter Aelbrecht al lang. Hij is een man met een visie, een harde werker en in alles wat hij doet, bereikt hij de top dankzij zijn ongebreidelde passie. Velen kennen hem dankzij de bestsellertrilogie Homo Energeticus, een reeks van drie boeken over burn-out, chronische vermoeidheid en fibromyalgie, waarin hij uitlegt hoe je je eigen energietekorten kunt aanpakken om weer fit en gezond te worden. Theorie, oefeningen en recepten kleuren het geheel. Onlangs verscheen er een totaal vernieuwde editie bij Standaard Uitgeverij. 

We kennen Dr. Aelbrecht ook als expert, wetenschapper, gedreven spreker en lesgever bij de firma Natural Energy. In een mum van tijd groeide deze firma uit tot een gewaardeerd en succesvol voedingssupplementenbedrijf. 

Het was jarenlang de droom van Dr. Aelbrecht om een hersteloord op te richten waar hij patiënten met ernstige energieproblemen, die niet ambulant konden geholpen worden, op een intensieve manier te behandelen. Langer dan vijftien jaar zocht hij naar een geschikte plek. Die vond hij uiteindelijk in Marnes, een piepklein gehuchtje in de bergen, op een half uurtje rijden van de Costa Blanca (Alicante). De lucht is er de zuiverste in heel Europa, het klimaat is er mild (in de winter ligt de temperatuur er nog rond de 20°C) en de energie stroomt er volop, want midden door het domein ligt een leylijn (krachtlijn).

In enkele maanden tijd toverde Dr. Aelbrecht het bestaande hotel dat hij er kocht om tot een prachtig hersteloord met 12 luxekamers die een schitterend uitzicht bieden op de bergen en de zee. Het zwembad, de spa, de verschillende zithoeken, de prachtige tuin met rustige wandelpaden zijn zo charmant dat je je er onmiddellijk thuis voelt. 

Patiënten worden gasten

Met Marnes maakt deze gepassioneerde arts zijn ultieme droom waar. Marnes is een kleinschalig medisch gezondheidscentrum, gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een verminderde levenskwaliteit als gevolg van chemotherapie of van o.m. burnout, CVS, fibromyalgie, chronische darmproblemen maar ook voor mensen met depressie, posttraumatische stressstoornis of angststoornissen. Veel van de patiënten hebben al een lange lijdensweg achter de rug in het verwerken van verkeerde diagnoses of behandelingen die niet aansloegen. Het hersteloord is tevens bedoeld voor mensen die regeneratieve anti-agingtherapie (stamceltherapie) wensen.

In Marnes wordt de nadruk gelegd op anti-toxische voeding, aangepaste beweging, psychische ondersteuning, ontspanningstechnieken, meditatie, yoga, lichaamsgerichte behandelingen (massages, emotioneel lichaamswerk), het herprogrammeren van beperkende gedachten, voedingssuppletie (via infusen), en dit alles zeer sterk gepersonaliseerd. Alle patiënten – die in Marnes gasten worden genoemd – krijgen een individueel programma, aangepast aan hun persoonlijke behoeften en wensen.

Passie en gedrevenheid

Voor alle verschillende therapieën zijn uiterst bekwame experten naar Marnes gehaald. Hoewel ‘gehaald’ hier niet het juiste woord is, want heel veel van de medewerkers zijn zich spontaan komen aanbieden. Dr. Aelbrecht is er fier op: ‘Ik heb niet moeten zoeken naar personeel of medewerkers. De meeste mensen die hier in dienst zijn, zijn naar mij gekomen. Ik ben zelfs enorm gecharmeerd door hun bekwaamheden en het enthousiasme waarmee ze zich met zo veel overgave in dit project hebben willen engageren’. Ook het woord ‘personeel’ is hier niet het juiste woord, want de artsen, verpleegkundigen, psychodynamische therapeuten, gespecialiseerde koks en onderhoudsmensen zijn stuk voor stuk gedreven om dit verhaal tot op een hoog niveau van slaagkansen te brengen.

Ik verbleef zelf vier dagen in Marnes. Ik ben niet ziek, maar ik kon echt genieten en het was voor mij een echte Stop de Rush, met heerlijke, helende lichaamsbehandelingen door mensen met gouden handen en een dito hart, met geen louter vullende maar echt voedende voeding, met yoga en meditatie, terwijl ik ook kon gebruik maken van een lieve personal coach, die me de gepaste oefeningen aanleerde om mijn schouderpijn/ontsteking te genezen. 

Maatschappelijk engagement

Marnes betekent ook maatschappelijk engagement, want Dr. Peter Aelbrecht gaat nog verder. Hij kocht een grote hoeveelheid percelen landbouwgrond aan in de omgeving, met de bedoeling om een leefgemeenschap op te richten en aan biologische landbouw te doen. Zo kan hij de bio-voeding die in het hersteloord op tafel komt zelf kweken, maar ook de opbrengst van de biologische teelt delen met de plaatselijke bewoners, die maar al te blij zijn dat ze nu artsen in de buurt hebben. 

Marnes ligt best wel een eindje van de bewoonde wereld en wordt zoveel mogelijk volledig zelfbedruipend. Dr. Aelbrecht liet me de 186 zonnepanelen zien met de 70 lithiumbatterijen die dankzij de meer dan 325 dagen zonneschijn voor meer dan de nodige energie zorgen. Hij liet op het domein ook boren naar een waterbron, zodat het hele oord wat dat betreft eveneens kan voorzien in de eigen behoeften.

Met dit project van biologische landbouw, dat de naam Marnes Foundation kreeg, wordt ook de mogelijkheid in het leven geroepen om je tijdelijk te vestigen in Marnes en je terug te trekken uit de dagelijkse stress en gejaagdheid. Voel je je geroepen om op een of andere manier mee te werken aan dit project, bijvoorbeeld door mee te werken in de bio-tuin, het doen van klusjes of het leveren van een financiële bijdrage, dan liggen er nog veel mogelijkheden open.

Ik zeg ‘ja!’

Ik heb van Dr. Aelbrecht de vraag gekregen om hier regelmatig een poosje te komen werken als verpleegkundige/therapeute en ook zelf mijn helende handen uit te steken. Het zal wat organisatorische wijzigingen vragen, maar mijn motto sedert ik Wifty ben is follow the flow. Ik ben heel honkvast, hou enorm veel van mijn landje en heimwee is een van mijn gevoelige kantjes, maar ik weet het zeker: af en toe gaan werken in Marnes zal mijn werk in België, waar ik toch nog het vaakst zal vertoeven, ten goede komen en me nog meer inspiratie geven voor het nieuwe boek dat ik aan het schrijven ben. Mijn drie kleindochtertjes zullen me nog steeds dagelijks kunnen zien, al zal het af en toe via een beeldschermpje zijn. 

Ik weet dat er in Marnes machtige dingen gaan gebeuren. Of je er nu gevoelig bent of niet, de krachtlijn is daar in iedere mens te voelen. En ik breng er telkens ik terugkeer naar België steeds een stukje van mee. Beloofd!

Meer inlichtingen?

www.marnes.com