Minimalisme op 50. Geen interieurstijl, wel de daadkracht om dikke strepen te trekken onder onbenulligheden, om de vele spullen weg te gooien, om tot op het bot gaan.

Minimalisme op 50 is wat we allemaal moeten doen. Opruimen. Weg weg weg met spullen en mensen die er niet meer toe doen.

Door alle kamers van je huis gaan en post-its hangen op alle spullen die weg mogen. Want doorheen de jaren verzamelt een mens veel, te veel. Door je lijstje van vrienden en kennissen gaan en sterretjes plakken achter die personen die er toe doen, waar je zo graag mee omgaat. Op die manier wordt het leven comfortabel en zalig. De beste pool position om verder te groeien.

1. Minimalisme gaat over het weggooien van zaken en dingen die er niet meer toe doen.

Hoe ouder we worden – en zeker de 50 gepasseerd- , hoe scherper ons zicht wordt. Haha, een brilletje gaan we nodig hebben. Maar neem de zaken en emoties die er niet meer toe doen eens ernstig onder de loep. Niet alleen thuis maar ook op ’t werk. Zaken wegsmijten doet deugd. Niet alleen in het koppeke maar ook fysiek. Je creëert ruimte en tijd om na te denken, te dromen en te plannen.

2. Minimalisme gaat over verstandiger en bewuster omgaan met geld

Spaarcenten drogen toch maar op. Misschien heb je ergens een plan in je grijze massa waarvoor je het verstandig kan gebruiken. Met focus op kwaliteit. De ene verkoopt het huis voor een appartement omdat ze de druk van tuin en huis niet meer wil dragen en wil gaan voor me-time en kwaliteit. Een ander start een zaak op. Nog een ander wil meer reizen. We zagen gisteren nog een heerlijke tv-reportage van seniors die 4 tot 5 maanden per jaar cruisen. Why not als we later groot zijn, why not.

3. Minimalisme gaat over stijl

Het leegmaken van een (over-)volle kleerkast doet deugd. Je persoonlijke stijl zal voluit tevoorschijn komen met de kleren die overblijven. Je ontdekt kleuren, stoffen, prints en vormen die je voorkeur zullen krijgen. Leg magazines (van vorige eeuw) bij papier & karton. Pijnlijk? Voor wie vragen we ons af, want de kinderen, nichtjes en neven snappen het waarschijnlijk toch niet. Tenzij het een zeer waardevolle Collector’s item is van Vogue, Bazar, Flair ;-), … bewaar dan één exemplaar.

Beauty gaat vooral over gezondheid, uitstraling en authentiek blijven. Meer dan over make-up en kapsels. Dat zijn hulpmiddeltjes. Een open en gracieuze attitude maakt meer indruk dan wat dan ook. En humor! Jezelf niet au sérieux nemen.

4. Minimalisme gaat over tot op het bot gaan.

Strip alle laagjes om terug jezelf te vinden. Doorheen de jaren hebben we die laagjes bewust of onbewust aangetrokken. Dat gebeurt onbewust. Je wil ook zo graag professioneel gevonden worden. En de beste mama, de beste partner, de beste keukenprinses…

Foutjes en imperfecties maken je zo interessant. Het maakt je innemend. Een prachtig mens met alles erop en eraan. Dat wéten we eigenlijk wel maar we herhalen het nog eens graag ;-)

Wat is je basis? Wie ben je? Wie kan je zijn? Voor je kinderen, vrienden, partner, ouders? Wat wil je graag delen?

De conclusie is snel gemaakt:

Hoe minder rommel in je hoofd en thuis of op ’t werk op dagelijkse basis rondslingert, hoe beter je kan ademhalen. Je kan betere beslissingen nemen. Je wordt vanzelf rustiger én sterker.

Je wordt er een beter mens door en dat, beste Wifties, is niet te koop.

 

Minimalism at 50

 

Dit artikel werd geïnspireerd door het boek ‘Minimalism at 50’.
Wil je nog meer informatie? Ga naar amazon.com