Leen Steyaert

 

Wifty’s menopauzeconsulente & nutritioniste Leen Steyaert over de verontrustende toename van de ziekte van Lyme.

De meeste mensen zijn er zich niet van bewust, maar de ziekte van Lyme komt steeds vaker voor.

Mijn jongste dochter kreeg de ziekte van Lyme toen ze 14 jaar was. Zij kon plots niet meer lang op haar benen blijven staan en ze heeft haar studies Sport-Wetenschappen moeten stopzetten. Gelukkig herkende ik de symptomen en waren we er snel bij om haar te laten behandelen maar ze heeft toch veel gezondheidsklachten gehad.

De laatste 10 jaar zien we wereldwijd een enorme toename in de aanwezigheid van teken in de natuur. Je hoeft echt niet meer te gaan trekken in de bossen om gebeten te worden door een teek. Er zijn teken overal waar gras of beplanting is en deze beestjes kunnen het hele jaar toeslaan!

De toename van besmetting met de ziekte van Lyme is verontrustend. De ziekte wordt vaak niet herkend en de symptomen worden niet gelinkt aan deze aandoening.

lyme-disease-300x225Top 10 tips om Chronische Lyme te voorkomen.

1. Wees bewust dat een tekenbeet een risico vormt.

Teken en de ziekte van Lyme is een internationaal onderkende epidemie! Er zijn meerdere soorten teken die ook weer verschillende species van Borrelia kunnen dragen die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.

2. Check jezelf en je kinderen op teken.

Teken zijn als nymphe nauwelijks 1 mm groot maar een volwassen exemplaar kan de grootte van een sesamzaadje hebben. Naast Borrelia kunnen ze ook drager zijn van andere micro-organismen zoals Babesia, Bartonella. Verwijder een teek dan ook op een deskundige manier met een speciaal plastiek tangetje te verkrijgen bij je apotheek of drogisterij.

3. “Wait and See” aanpak kan een risico zijn.

50% van de teken zijn besmet met Borrelia en andere pathogenen. In dit geval is een preventieve aanpak heel wat waard.

4. Laat elke vermoeden van een huiduitslag nakijken door je arts zeker als je een ongekende  insektenbeet vermoed

Maak foto’s van de huiduitslag en zorg ervoor dat de uitslag gecontroleerd wordt voor hij verdwenen is.

5. Ga er niet van uit dat er niets aan de hand is als je geen huidreactie hebt gehad na een tekenbeet.

Lyme is moeilijk te diagnosticeren zonder die typische uitslag (rode  schijf) maar heel wat mensen reageren verschillend op deze infectie en ervaren vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, angst, slaap- en concentratiestoornissen, gewrichtspijn of tintelingen in de handen en voeten. Vaak weet je zelfs niet eens dat je een tekenbeet hebt gehad.

6. Vertrouw niet op de laboresultaten.

Er bestaat momenteel nog geen betrouwbare test die kan bepalen of iemand Lyme heeft en of hij ervan hersteld is. Sommige studies tonen aan dat er tot 50 % vals negatieve resultaten zijn bij Lyme positieve patienten. Lyme is voor alles een klinische diagnose, gebaseerd op de symptomen, de ziektegeschiedenis en het risico van blootstelling.

7. Ken je behandel opties. Overleg met uw arts over de juiste behandeling voor uw klachten.
8. Wees je bewust van gelijkaardige ziektebeelden.

Chronische Lyme wordt vaak de “grote imitator” genoemd omdat het vaak foutief gediagnosticeerd wordt als MS, Fibromyalgie of Chronische vermoeidheid.

9. Wees niet bang om een tweede opinie te vragen.

Besef dat de opinie over de diagnose en behandeling van Lyme enorm kan verschillen tussen verschillende artsen. Als je klachten hebt die blijven bestaan ondanks de behandeling die je kreeg, is het de moeite waard een 2de of 3de opinie te vragen.

10. Verwacht succes!

Je moet ervan uitgaan dat je beter wordt. Aanvaard niet dat je maar 50 % hersteld bent na een behandeling en dat je daar maar “moet leren mee leven”. Als Lyme grondig behandeld wordt kan je terug je normaal functioneren hervatten. Dat moet je steeds voor ogen houden.

Een totale aanpak is noodzakelijk!

Voor meer inlichtingen in behandelingen van de ziekte van Lyme volgens de methode van Dr. Horowitz kan je terecht bij het BLMC (Bio-Logical Medical Center) te Schoten. Zij staan in rechtstreekse verbinding met internationale centra die de ziekte van Lyme behandelen en erkennen.
Contact: tel 03/685 45 45 of via mail: info@biologicalmedicalcenter.com