De eerste date is gelukt. Na het lange chatten en berichtjes sturen is het er eindelijk van gekomen. Spreek altijd af op een fijne en veilige locatie waar je zeker bent dat er nog mensen aanwezig zijn. Denk aan mooi park of een cultureel centrum. Met in de buurt een petanquebaan, skaterspleintje, maakt niet uit zolang er mensen aanwezig zijn. Een fles wijn, glazen. En dan praten… vooral heel veel praten.

De eerste indrukken zijn een feit. Fysiek valt het allemaal goed mee. De gesprekken ook. Er zit al een kleine sprankel in de lucht maar alles blijft nog een voorzichtig aftasten.

Niemand wil zich zomaar hoteldebotel in een nieuwe relatie gooien zonder vooraf af te toetsen wie de persoon écht is die voor je zit. Uit vorige relaties zitten de afknappers en no go’s in je mindset. Die wil je aftoetsen.

Op naar de tweede date. En die is nog belangrijker dan de eerste.

Blijf alert op wat je intuïtie of buikgevoel aangeeft. Laat de verwachtingen nog niet zakken.
Het voordeel is dat de ergste stress voorbij is. Nu kun je nog beter peilen naar het échte matchen van jullie persoonlijkheden, welke dromen en ambities jullie hebben, waar precies de verrijking zit, hoe gul de vriendschap en liefde aanwezig kan zijn. Peilen naar het karakter is waarschijnlijk het allerbelangrijkste dat er is. Hoe goed zullen de verste punten in jullie dada’s te overbruggen zijn. Een heel eenvoudig voorbeeldje: stel dat hij te verknocht is aan zijn stad of dorp en jij bent ook met geen stokken weg te krijgen van jouw woonplek… dan kunnen jullie dat in ’t begin lacherig wegwuiven maar op een dag komt dat als een boemerang terug. Hoe ver wil je gaan in compromissen sluiten?

Let heel goed op tijdens de tweede date. Wat er gezegd wordt én wat er niet gezegd wordt.
Dit zijn de redenen:

1. Het is een beetje de date van erop of eronder.

Stel dat je al enkele zaken voelde die nog niet helemaal duidelijk waren. Dat kan gaan over hoe de partner de relatie ziet: LAT, rap samenwonen, welke woonplaats, zijn er nog studerende kinderen, (kwaaie) ex in de buurt, heeft hij/zij weinig of geen vrienden,… en vergis je niet ook het financiële plaatje blijft een belangrijk issue. Of jij hebt het helemaal voor elkaar en zoekt een maatje die een ongelooflijke meerwaarde kan betekenen en dan interesseert geld je niet. Of jij hebt het helemaal voor elkaar en krijgt meteen jeuk zodra je voelt dat hij je zelden tot nooit mee uiteten kan nemen in een beter restaurant en is dat laatste nu net wat je dolgraag doet. Het lijkt op het eerste zicht belachelijke topics en toch willen we de daters niet uitnodigen die in een later stadium over deze dingen zijn gestruikeld.

Hoe directer je vragen, hoe directer de antwoorden. Zeker op een tweede date hebben jullie niets te verliezen.

2. De persoonlijkheden worden al iets meer duidelijk.

Op de eerste date is iedereen bloednerveus. We laten ons van onze beste en sterkste kant zien. Mooi en cool. Je ziet veel maar je hoort te weinig. Tijdens het luisteren naar zijn/haar babbels gaan je gedachten alle kanten op. Je bent dan vooral bezig met de fysieke aantrekking. Je bekijkt de handen (mogen die je aanraken), je hebt de mond in ’t oog (wil je door die lippen gekust worden), je ogen dwalen af naar het stukje decolleté/borsthaar… Wil je intiem zijn met de persoon die voor je zit of naast je wandelt.

3. Op directe vragen krijg je directe antwoorden.

Komen we bij een tweede date te weten of iemand écht bij je past? Niet helemaal maar wel voor een groot stuk. Wil jij je kostbare tijd nog stoppen in die persoon. Is hij/zij het waard om nog vaker op date te gaan? Zorg dus bij deze date dat er voldoende TIJD is om zoveel mogelijk uit te klaren.

En vertrouw op relatiedeskundigen die nog eens benadrukken dat je dat heus wel aanvoelt. Voel je dat iets niet helemaal juist zit, spreek het uit. We kunnen niet vaak genoeg herhalen: op directe vragen krijg je directe antwoorden. Van zodra dat je merkt dat er rond de pot wordt gedraaid, zég je dat. De reactie hierop geeft al een serieuze indicatie of die persoon bij je past. Je krijgt nu dé kans om uit te vissen of het goede gevoel dat je na de eerste date had, versterkt wordt of helemaal verdwenen is. Of dat de klik erin zit of juist niet.

Oja, vergeet niet om uit te testen of hij/zij een heerlijke kusser is. Niets zo zalig dan jezelf te verliezen in een heerlijke prikkelende speelse en lieve zoen. Armen die voorzichtig om elkaars lichaam gaan. Welke andere test kan daar tegenop?

4. De derde date… duik in elkaars bubbel! En zoen, kus, knuffel, snuffel, streel….

En stel dat de basis er is voor een derde date, blijf nog steeds alert op bepaalde zaken waarvan jij weet dat ze gevoelig liggen. Blijf altijd zo trouw mogelijk aan jezelf. Blijf je kwetsbaar opstellen. Het heeft geen zin om verstoppertje te gaan spelen met je eigen gevoelens en emoties. We zijn oud en wijs genoeg en willen onze kostbare tijd delen met dates en partners die in staat zijn in een liefhebbende en verrijkende relatie.

Tip voor een date: nu je in elkaars bubbel zit, is de koffer van je wagen een fantastische plek voor een date ;-)

Free foto: by picjumbo.com via Pexels